Brokoli je povrće iz reda divljeg kupsa, a potiče iz Male Azije. Tek u 16. veku brokoli nalazi svoje mesto najpre na trpezama Italijana, a kasnije postaje osnovna namirnica u brojnim evropskim zemljama. Brokoli je niskokalorična namirnica, pri tom bogata vitaminima i mineralima. U svom sastavu sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijujm, natrijum, gvožđe, cink, hrom, vitamine C, A, E, K, B1, B2, B6, B9 i mnoštvo flavonoida i enzima.
Moze se jesti sirov (kao salata) ili kuvan. Da bi se postigla što veća iskorišćenost dragocenih materija, brokoli je najbolje jesti u sirovom stanju ili nakon vrlo kratkog kuvanja na pari. Redovnom i pravilnom upotrebom ove namirnice možemo da doprinesemo unapređenju i očuvanju svog zdravstvenog stanja.
Brokoli sadrži veliki broj fitohemikalija koje imaju antioksidantna svojstva i tako sprečavaju nastanak i razvoj raznih oboljenja i infekcija. Stoga ova biljka može da bude dobra prevencija protiv raka, naročito raka debelog creva, dojke i pluća.
Zbog visokog nivoa vitamina C i aminokiselina brokoli jača imuni sistem, štiti organizam od slobodnih radikala i podstiče izbacivanje mokraćne kiseline iz tela.
Dugotrajnom konzumacijom ovog povrća moze da se uspori proces starenja organizma.
Brokoli se preporučuje gojaznim osobama, osobama sa povišenim krvnim pritiskom i holesterolom, dijabetičarima i svima onima koji vode računa o svom zdravlju.
Uslovi skladištenja i rok upotrebe:
- 24 meseca u slučaju čuvanja na temperaturnom režimu ispod -18°C
- 30 dana u slučaju čuvanja na temperaturnom režimu od -12°C do -18°C
- 7 dana u slučaju čuvanja na temperaturnom režimu od -6°C do -12°C
- 24 sata u slučaju čuvanja na temperaturnom režimu od 0°C do +4°C
Zamrznuti brokoli staviti u vrelu, kipuću vodu i od momenta kada ponovo počne da vri kuvati najmanje 10-15 minuta ili do postizanja željenog gastronomskog efekta. Nije potrebno odmrzavanje pre upotrebe.