Boranija je veoma hranljivo povrće iz roda mahunarki. Poreklom je iz Meksika, a u Evropu je doneta u 16. veku. Boranija (Phaseolus vulgaris) se preporučuje za ishranu zbog svojih bioloških i lekovitih sastojaka.
Mlada i sveža boranija ima malu energetsku vrednost, samo 31 kcal na 100g sirove namirnice. Zahvajujući vlaknima kojima je bogata, pruža odličnu zasićujuću moć.
Boranija je bogata vitaminom A, kao i mnogim antioksidansima - lutein, zeaksantin i beta karoten. Takođe, boranija je bogata folatima, vitaminom B6 i vitaminom C.
Zahvaljujući ovim zaštitnim materijama, boranija je jedna od namirnica koju dodajemo na listu onih koje nas štite od dejstva slobodnih radikala. Zeaksantin štiti od štetnog UV zračenja.
Boranija je i dobar izvor folata. Folati imaju više važnih uloga u organizmu, ali su najvažniji u sintezi DNK.
Pored vitamina, boranija sadrži i veoma važne minerale, i to gvožđe, kalcijum, magnezijum, mangan, kalijum, i svi su podjednako važni za normalno funkcionisanje organizma.
Boraniju možete pripremati na razne načine - možete je blanširati, pripremati varivo, peći, praviti salate, pa čak i grilovati.
Uslovi skladištenja i rok upotrebe:
- 24 meseca u slučaju čuvanja na temperaturnom režimu ispod -18°C
- 30 dana u slučaju čuvanja na temperaturnom režimu od -12°C do -18°C
- 7 dana u slučaju čuvanja na temperaturnom režimu od -6°C do -12°C
- 24 sata u slučaju čuvanja na temperaturnom režimu od 0°C do +4°C
Zamrznutu boraniju staviti u vrelu, kipuću vodu i od momenta kada ponovo počne da vri kuvati najmanje 15-20 minuta ili do postizanja željenog gastronomskog efekta. Nije potrebno odmrzavanje pre upotrebe.