Primenom tehnologije brzog zamrzavanja osigurano je formiranje većeg broja kristalizacionih centara, što znači da će kristali leda biti sitniji i ravnomerno raspoređeni kako u samoj ćeliji tako i u međućelijskom prostoru, dakle, voda zamrzava tamo gde se prirodno nalazi u namirnici. Primenom blanširanja pre zamrzavanja postiže se inaktivacija enzima, čime se sprečavaju promene boje, ukusa i mirisa zamrznutih namirnica. U poređenju sa drugim metodama konzervisanja, zamrzavanjem se postiže najbolje očuvanje hranljivih vrednosti namirnica i labilnih komponenti kao što su vitamini:
- Grašak je odličan izvor vitamina C (50% preporučenog dnevnog unosa), vitamina E ima u manjim količinama ali je postojan pri kuvanju, a odličan je izvor i riboflavina (vitamin B2)
- Boranija se preporučuje u dijetalnoj ishrani, a bogata je vitaminim A, B, C i E, kao i vlaknima, gvožđem, kalijumom i kalcijumom i odličan je izvor aminokiselina i proteina
- Kukuruz šećerac je bogat vitamanima grupe B (B1, B3 i B9), kao i vitaminom C, dok od minerala bogat je magnezijumom, gvožđem i kalijumom. Inače, kukuruz šećerac ne sadrži gluten pa svi oni koji imaju intoleranciju ili alergiju na ovaj protein mogu slobodno da ga koriste
Kapaciteti
Godišnji proizvodni kapacitet fabrike „Friglo“ od preko 15.000 tona duboko zamrznutih proizvoda obuhvata sledeće proizvode:
- 4.800 tona duboko zamrznutog graška
- 3.600 tona duboko zamrznute boranije - zelene i/ili žute
- 3.800 tona duboko zamrznutog kukuruza šećerca
- Oko 2.000 tona mešavine duboko zamrznutog povrća - karfiola, brokolija, šargarepe, paprike, paradajza...od kojih tržištu nudimo sledećih 5 mešavina:
- Čorba (grašak, karfiol, krompir, šargarepa, paštrnak)
- Ruska salata (grašak, krompir, šargarepa)
- Đuveč (grašak, zelena boranija, šargarepa, crvena rezana paprika, rezani crveni paradajz)
- Zlatna mešavina (grašak, kukuruz šećerac, šargarepa)
- Kraljevska mešavina (šargarepa, karfiol, brokoli)
Pakovanja
Tržištu nudimo jednokomponentne proizvode kao i mešavine duboko zamrznutog povrća sa sastavom pojedinih komponenti u zavisnosti od potreba i zahteva krajnjih korisnika u sledećim pakovanjima:
- Krupno rinfuz pakovanje u džambo vrećama (do 1.000 kg)
- Krupno pakovanje u natron džakovima sa PE postavom (pakovanja od 20 kg)
- Krupno pakovanje u kartonskim kutijama sa PE vrećama (pakovanja od 10 kg)
- Sitno pakovanje u ambalažama težinskih jedinica od 250g do 2.500g